Orchida Bachnoe is geboren in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Nauwelijks zes maanden oud, kwam zij met haar ouders naar Nederland. Zij groeide op in Den Haag en studeerde Arabische taal en letterkunde aan de Universiteit van Leiden. Het toeval wil dat zij als keuzevak Hindi les kreeg van indoloog Mohan Gautam. Hij zou jaren later een belangrijke aanzet geven voor de publicatie van de dagboeken van de betovergrootvader van Orchida, Munshi Rahman Khan. Rahman Khan is de enige contractarbeider die het verhaal over zijn migratie van Brits-Indië naar Suriname aan het papier toevertrouwde. In 2007 wijdde Nobelprijswinnaar V.S. Naipaul er een artikel aan in zijn boek A writers people.

Orchida debuteerde in 2007 met een kort verhaal ZELFS EEN IGLO WAS WARMER in de bundel Waarover we niet moeten praten (uitgeverij In de Knipscheer).

Haar eerste boek LINTJESREGEN verscheen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam in 2009 op de 71e verjaardag van Koningin Beatrix. Orchida portretteert in dit boek diverse personen die een koninklijke onderscheiding hebben ontvangen. Ze laat hen zelf aan het woord over hun drijfveren om zich in te zetten voor onze samenleving. Maar ook staat in het boek beschreven hoe je zelf een lintje kunt aanvragen. Minister van Staat Ruud Lubbers schreef een schitterend voorwoord. De foto’s uit het boek, van onder meer Jeroen van der Meyde, Elma Mansvelder en Cleo Campert zijn in de zomer van 2009 geëxposeerd in de Kunsthal. Ruud Lubbers opende deze expositie en nam een ere-exemplaar van Lintjesregen in ontvangst.

In april 2012 is Orchida’s korte verhaal TEGENGIF gepubliceerd in literair tijdschrift Extaze, dat in zeer positieve zin is opgevallen bij Arjan Peters, de befaamde Volkskrantrecensist.

AZIJN IN MIJN ADEREN, haar meest recente boek, is op 13 mei 2012 verschenen bij uitgeverij In de Knipscheer. In dit controversiële boek maakt zij het onderwerp zelfmoord onder Hindostaanse jongeren bespreekbaar. Het eerste exemplaar van Azijn in mijn aderen kreeg Warsha Jiawan (20 jaar) die een zelfmoord in haar omgeving wist te voorkomen. Op 23 mei 2012 overhandigde Orchida  een ere-exemplaar van het boek aan Tweede Kamerlid Khadija Arib. Khadija Arib heeft daarop kamervragen gesteld over het hoge aantal suicidepogingen onder Hindostaanse meisjes, het feit dat suicide doodsoorzaak nummer twee zou zijn onder Nederlandse jongeren en dat middelbare scholen dit delicate onderwerp niet bespreek durven te maken. Er is veel landelijke belangstelling voor het boek (zie ook onder Media op deze website). De vermaarde dichter Walter Palm heeft het gedicht  Voor wie zelfmoord overweegt geschreven voor de lancering van ‘Azijn in mijn aderen’ op 13 mei 2012.